Наші дарувальники у травні 2024 року


Подарунок бібліотеці від Ради німців України

За сприяння Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаська обласна універсальна наукова бібліотека імені Тараса Шевченка отримала цікаву літературу від Ради німців України.

Видання вражають тематичною палітрою. Це книги про мальовничі місця в Україні, про українські звичаї, традиції сувеніри, якісні речі й звісно про людей, які все це створюють; збірники наукових праць, які ґрунтовно розкривають дослідження щодо історії, культури, депортації етнічних німців України; посібники для молоді, де зібрані кращі практики та поради по створенню успішних проєктів.

Висловлюємо щиру вдячність за подаровані книги, які, переконані, користуватимуться неабиякою популярністю в наших користувачів.

 

 

 

Подарунок бібліотеці від Центру досліджень визвольного руху

Книжковий фонд Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка збагатився цінними виданнями, які за сприяння Управління культури та охорони культурної спадщини отримали від Центру досліджень визвольного руху.

Книги, наукові збірники, практичні порадники із доступу до архівів, інтерв’ю та матеріали, що відтворюють різні складники української боротьби за свободу та незалежність, біографії окремих постатей, які стали знаковими у нашій історії без сумніву стануть в нагоді всім, хто вивчає та цікавиться минулим України, а саме періодом українського визвольного руху двадцятого століття.

Щиро дякуємо всім, хто долучився до такої доброї ініціативи.

 

 

 

Подарунок бібліотеці від Сергія Корновенка

Щиро дякуємо Сергію Корновенку, доктору історичних наук, професору, директору Науково-дослідного інституту селянства та вивчення аграрної історії Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, з доброї ініціативи якого фонд Черкаської ОУНБ імені Тараса Шевченка поповнися надзвичайно цікавими виданнями. Пізнавальні та корисні книги з вивчення соціокультурних трансформацій в українському селі на початку XX століття, аналізу аграрного законодавства, проведення перетворень у сфері землеволодіння та землекористування в українському селі різними політичними силами періоду Української революції 1917–1921 рр. є гідним внеском у скарбницю історичних досліджень.

Впевнені, що подаровані видання стануть в нагоді всім, хто прагне пізнати наше минуле та повніше осягнути події революційної доби.

 

 

 

Подарунок бібліотеці від Лариси Синявської

Щиро дякуємо Ларисі Синявській, докторці історичних наук, професорці Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького за подаровані до фонду Черкаської обласної універсальної бібліотеки імені Тараса Шевченка цінні фахові видання, передані кандидатом історичних наук, старшим науковим співробітником відділу історії державного терору радянської доби Інституту історії України НАН України Романом Подкуром.

Збірник документів «Операція органів НКВС УРСР проти сіоністів 1937–1938» містить свідчення з інформаційно-аналітичних документів радянських спецслужб, матеріали зі слідчо-кримінальних справ, витяги з протоколів «трійок», що висвітлюють радянську репресивну політику щодо обвинувачених у «сіонізмі».

 

 

Збірник документів у 3 томах «Відлуння Великого терору» розкриває різні аспекти роботи репресивних органів, висвітлює важливі моменти масових операцій та допоможе з’ясувати, у чому полягало завдання відомства – таємної політичної поліції – після того, як масові операції закінчилися. Сьогодні саме такі збірки документів набувають особливої актуальності, адже це нова, невивчена сторінка історії, яка надалі стане важливим внеском в продовження досліджень масових операцій Великого терору. Ці книги будуть цікавими не лише науковцям, а й стануть в нагоді всім, хто прагне глибше пізнати наше минуле та допоможуть усвідомити трагічність тих страшних подій.