«Геній, народжений в Україні» – виставка-портрет 

Я знищив лінію горизонту 
і ввійшов у сферу предметів

Казимир Малевич

 

145 років тому, 23 лютого 1879 року, у Києві народився один із найвідоміших художників світу Казимир Малевич. Ювілейна виставка-портрет «Геній, народжений в Україні» у відділі мистецтв Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка знайомить із життям і творчістю Майстра, який на століття вперед визначив розвиток нових художніх форм, знайшов свою форму ідеального мистецтва – супрематизм (безпредметність).

Казимир Малевич, поляк за походженням, виріс і сформувався як художник в Україні, де уперше побачив і відчув символи народного мистецтва.

«Найближча аналогія до супрематизму – геометричний розпис подільських хат, писанки з їх астральними знаками, візерунки плахт – магічний код стихій (вогню, землі, води)», – пише мистецтвознавець Дмитро Горбачов.

Саме в народній творчості – витоки авангардного мистецтва Малевича. Вона сформувала його сприйняття кольору, співвідношення форм, відчуття простору і руху. Це стало основою неповторних композицій художника.

Цікаво, що за супрематичними ескізами Малевича майстрині села Вербівка (нині Черкащина) створювали вишивки на хустках, скатертинах і продавали їх як зразки народного мистецтва.

І нарешті, Казимир Малевич – автор знаменитого «Чорного квадрата» – найбільш авангардистської картини ХХ століття, яка назавжди змінила все подальше мистецтво. «Чорний квадрат» – це Всесвіт, безодня, космос, потік, нескінченність… І це символ нового мистецтва.

Але у творчості Малевича є ще багато цікавих робіт, які за виконанням зовсім не схожі на славетний «Чорний квадрат». Репродукції цих робіт представлені в експозиції виставки. А також – книги, автобіографічні записки, фотографії, акцентний «Чорний квадрат», статті періодичних видань і багато іншого.

Казимир Северинович певний час жив і працював в Росії, і більшість закордонних музеїв і галерей називали Малевича «іконою російського авангарду». Музей Амстердама Стадейлік (Stedelijk), де зберігається одна з найбільших колекцій творів художника-авангардиста Казимира Малевича, визнав сьогодні митця українським художником.