«Мелодія творчості Мирослава Скорика» – книжково-ілюстративна виставка

У відділі мистецтв Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Мелодія творчості Мирослава Скорика» до 85-річчя від дня народження композитора, музикознавця, Героя України, лауреата Шевченківської премії Мирослава Михайловича Скорика (1938–2020).

Музикознавиця Л. Кияновська так схарактеризувала особливості його творчості: «Музика Мирослава Скорика сучасна і «несучасна», популярна і елітарна водночас, вона поєднує яскравий національний колорит і композиторську техніку ХХ століття… Імпровізаційність, неочікуваність смислових поворотів і драматургічних рішень становить чи не найприкметнішу ознаку його творчої манери».

З іменем М. Скорика ще в 60-х роках на українську естраду увірвалися авангардні ритми і мелодії: пісенні шлягери «Не топчіть конвалії», «Намалюй мені ніч», «Я тебе почекаю», які набули популярності, а сам молодий композитор став організатором першого українського ВІА «Веселі скрипки».

Митець створив понад 300 творів інструментальної, камерної, оперної і балетної, джазової музики, музики до кінофільмів. Зокрема на запрошення С. Параджанова написав музику до культового фільму «Тіні забутих предків» («Гуцульський триптих»). Одним з відомих творів є «Карпатський концерт для оркестру», який поєднав у собі «терпкий аромат гуцульських наспівів з гостросучасними ритмами джазу».

Українським символом стала геніальна, ніжна і лірична «Мелодія» з телефільму Л. Денисенка «Високий перевал», яка звучить нині у багатьох країнах світу. Знаковою музичною подією 2001 р. стала прем’єра опери «Мойсей» (лібрето М. Стельмаха за однойменною поемою І. Франка) на сцені Львівського академічного театру опери і балету під орудою самого М. Скорика. Перебуваючи у Львові, Папа Іван Павло II особисто благословляв автора та творчий колектив.

Музична діяльність Мирослава Михайловича багатогранна: композитор, диригент, професор двох музичних академій, у 2011–2016 рр. – художній керівник Національної опери України.

Чарівні і невмирущі мелодії М. Скорика належать до національної класики, стали окрасою концертного репертуару, звучать у виконанні музикантів України та за її межами.

На книжковій виставці «Мелодія творчості Мирослава Скорика» представлено наукові збірки, монографії, світлини, публікації з журналів, численні нотні видання, які розкривають творчість одного з найяскравіших композиторів України.