«Творчий портрет Леся Танюка» – книжково-ілюстративна виставка

До 85-річчя від дня народження Леся Танюка у відділі мистецтв Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка діє книжково-ілюстративна виставка «Творчий портрет Леся Танюка».

Леонід (Лесь) Степанович Танюк – найвідоміший діяч української культури – режисер, сценарист, мистецтвознавець, перекладач, громадський і політичний діяч, один із яскравих представників руху шістдесятників, ініціатор і перший президент знаменитого Клубу творчої молоді «Сучасник», народний артист України. Його вистачало на все: на театр, на політику, на культуру, на пам’ять. Він належав до тих діячів, які творили незалежно від обставин, навіть всупереч ним. Кредо його життя – «Не буде вітру – треба гребти руками».

Творчий доробок Леся Танюка вражає – він поставив понад 50 вистав, був сценаристом 12 телефільмів про репресованих діячів культури «Розстріляне Відродження», підготував понад 600 публікацій на теми культури, політики, мистецтва. Танюк – автор книг: «Хроніка опору», «Монологи», «Парастас», «Слово. Театр. Життя», збірки поезій «Сповідь» та унікальних «Щоденників без купюр» у 60-ти томах (вийшли друком 37), які він писав продовж всього життя. Його твори – безцінна хроніка часу, біографія цілої доби – другої половини ХХ століття.

Доктор мистецтвознавства, дружина митця Неллі Корнієнко писала: «Лесь Танюк доклав так багато зусиль до творення нової України – незалежної, вільної, суверенної, інноваційної, інтелектуальної, гуманістичної…».

Книжково-ілюстративна виставка «Творчий портрет Леся Танюка» містить біографічні матеріали, творчий доробок митця, ілюстрації, цитати. Акцентом її стала ґрунтовна театрознавча монографія Леся Танюка про його вчителя: «Мар’ян Крушельницький. Школа образного перевтілення, заповідана Лесем Курбасом». Багато в цій книзі і від самого Леся Танюка – «воїна честі й лицаря культури».