Участь бібліотеки в симпозіумі «Найбільш документована війна»

З першого по третє червня в місті Львів проходив симпозіум документаційних та архівних проєктів «Найбільш документована війна». Подія мала на меті запропонувати простір для рефлексії про те, як приголомшливі масштаби документаційних ініціатив впливають на наше сприйняття перебігу війни, а також як це вплине на дослідження та загалом наше суспільство після її завершення. Програма симпозіуму стосувалася тем, що відображають різноманітні цілі документування війни: справедливість (документування порушень прав людини, воєнних злочинів та звірств), пам’ять (архівні ініціативи, музейні проєкти, комеморація), рефлексії (его-документи, воєнні щоденники, мистецькі та літературні рефлексії), відбудова (фіксація руйнувань, оцінка масштабів знищень), академічні дослідження (збір дослідницьких даних), гуманітарна та волонтерська допомога (збір та опрацювання інформації про людей в потребі), висвітлення (інформування та публічне обговорення перебігу війни, інформування громадськості), воєнні дії (документування перебігу та результатів бойових дій, замінованих та небезпечних територій).

 

 

У роботі симпозіуму взяв участь і завідувач відділу електронної бібліотеки Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка Павло Нераденко. Завдяки практичним консультаціям, які надавалися експертами, він набув досвіду з таких напрямків: технічна інфраструктура (обладнання та програмне забезпечення), шляхи фінансування (пошук грантових можливостей та потенційних донорів), юридичні аспекти (правові норми збору, збереження та використання матеріалів), психологічні консультації (поради щодо психологічного та емоційного стану тих, хто документує та тих, про кого документують).

Це була чудова нагода дізнатися про досвід колег, обговорити теоретичні та методологічні проблеми, з якими ми сьогодні стикаємося.