Білецький Леонід Тимофійович

(5.05.1882 – 5.02.1955)

літературознавець

 

Народився у с. Литвинівці, тепер Жашківського району, в сім’ї родовитих батьків. Після закінчення двокласної народної школи у сусідньому селі Краснопілці навчався у механіко-технічній школі у Петербурзі. Іспити за повний курс гімназії склав екстерном у класичній гімназії м. Києва (1907) і вступив до Київського університету Св. Володимира.

У 1913 році закінчив університет із золотою медаллю і був залишений для підготовки до професорського звання. Одержав його 1918 року.

Леонід Тимофійович пов’язав своє життя з українською революцією і після поразки УНР мусив податися в еміграцію. Жив у Празі, Ульмі, Вінніпезі.

Л. Білецький вів активне і плідне в науково-педагогічному плані життя. Обіймав поважні наукові й адміністративні посади в українських наукових закладах на еміграції: був ректором Українського високого педінституту ім. М. Драгоманова (Прага), заступником президента, а потім президентом Української вільної академії наук у Канаді, мав ступінь доктора філософії.

У галузі літературознавства виступав як теоретик літератури, активний прихильник лінгвістичної школи О. Потебні. Основними працями Л. Білецького були книги «Поезія і практика» (1921), «Перспективи літературно-наукової критики» (1924), «Основи української літературно-наукової критики» (1925), – праця, яка і досі лишається єдиним дослідженням розвитку методологічних аспектів в українській літературознавчій думці від поетик професорів Києво-Могилянської академії XVII – XVIII ст. до праць українських літературознавців початку ХХ століття.

Помер Л.Т. Білецький у Канаді (м. Вінніпег) 5 лютого 1955 року.

Л. Білецький жив і невтомно працював з вірою у державне відродження України. Його праці стали підвалинами нової концепції історії української літератури в новій незалежній Україні.

 

Література

 

Білецький, Л.Т. Основи української літературно-наукової критики / Л.Т. Білецький ; упоряд., авт. іст.-біогр. нарису та приміт. М.М. Ільницький. – К. : Либідь, 1998. – 408.

Білецький, Л.Т. Руська Правда й історія її тексту / Л.Т. Білецький. – Вінніпег : Б. в., 1993. – 166 с.

Білецький, Л.Т. Віруючий Шевченко / Л.Т. Білецький. – Вінніпег : Б. в., 1949. – 31 с.

* * *

Поліщук, В.Т. Леонід Білецький / В.Т. Поліщук // Рідні голоси з далеких далей. – Черкаси, 2000. – С. 21 – 22.

Білецький, Леонід Тимофійович. 1882 – 1955 // Жашківщина : минуле і сьогодення. – К., 2001. – С. 86 – 88.

Ільницький, М.М. Білецький Леонід Тимофійович / М.М. Ільницький // Енциклопедія історії України. – К., 2003. – Т. 1. – С. 277 – 278.