Брюховецький Яків Михайлович

(06.10.1931 – 28.03.2006)

майстер народної творчості, гончар

 

 

Народився у с. Головківці Чигиринського району в сім’ї гончара. З дитинства допомагав батькові працювати з гончарним кругом, підробляв за наймом у багатих майстрів. Талант і наполегливість допомогли Якову Михайловичу уже в юнацькому віці досягти високого рівня майстерності.

Після надстрокової служби в десантних військах працював на шахтах Донбасу, згодом повернувся у рідне село. Тут, у колгоспі,  став бригадиром польової і комплексної бригад, одним із найбільш шанованих спеціалістів сільського господарства. Вийшовши на пенсію, Я.М. Брюховецький взявся за давнє ремесло. Надавав головківському посуду блиску, відтворював красивий, але морочливий розпис.

Я.М. Брюховецький – колишній молодший науковий співробітник відділу відродження народних промислів Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», Заслужений майстер народної творчості України, Лауреат премії ім. Данила Щербаківського. Яків Михайлович був довічним державним стипендіатом, членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України, учасником всеукраїнських виставок народного мистецтва та симпозіумів з художньої кераміки.

У 2000 році став переможцем конкурсу гончарів, який проводився у рамках Міжнародного фестивалю «Слов’янський базар - 2000» у м. Вітебську. Його роботи можна зустріти навіть за океаном.

Та найбільша його нагорода – вдячні глядачі виставок і відродження головківської гончарної школи.

Роботи майстра знаходяться в музеях Черкас, Чигирина, Канева, Києва.

 

Література

 

Брюховецький Яків Михайлович (1931 - 2006) //Жива традиція: майстри народного мистецтва Черкащини. – Черкаси, 2009. – С. 58 – 59: іл.

Кондратюк, М. Яків Михайлович Брюховецький – останній гончар із Головківки /М. Кондратюк, Т.М. Нераденко //Юний краєзнавець Черкащини. – Черкаси, 2011. – Чис. 1 – 3. – С. 274 – 279.

Нераденко, Т.М. Останній гончар із Головківки та його диво – кераміка: на допомогу кер. краєзн. гуртків та об-нь учнів. Молоді /Т.М. Нераденко. – Черкаси, 2006. – 42 с.