«Бібліогостини – місце традицій, простір інновацій» – комплекс заходів до Всеукраїнського дня бібліотек

Із 24 по 30 вересня бібліотечні працівники, користувачі й усі друзі Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка стали учасниками плеяди заходів «Бібліогостини – місце традицій, простір інновацій»: ми самі готували сюрпризи для гостей і приймали подарунки із нагоди професійного свята. Всеукраїнський день бібліотек об’єднав різні покоління людей, школярів і митців, книголюбів зі стажем і тих, хто робить перші кроки в захопливий світ літератури… Протягом тижня вивчали уподобання користувачів за допомогою скриньки творчих ідей і пропозицій «Я хочу, щоб у бібліотеці було…», діяли акції «Стань читачем бібліотеки!», «Поверни книгу до бібліотеки», «Подаруй книгу бібліотеці!».

Стартував святковий тиждень творчою зустріччю з авторкою фотопроєкту #світанки війни Людмилою Давиденко. Пані Людмила – уродженка міста Черкаси, архітектор за фахом, жила та працювала в Харкові до початку активної фази війни – до лютого 2022 року. У березні їй довелося повернутися до рідних Черкас і починати життя спочатку. Із того часу вона щодня зустрічає та фотографує світанкове Сонце над Дніпром. Лише 21 світлину з величезного масиву з тегом #світанки війни було представлено в експозиції її першої персональної виставки у приміщенні Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка.

 

 

На завершення експонування виставки відбулася зустріч у бібліотечній артстудії. Вона зібрала тісне коло поціновувачів фотографії та друзів Людмили Давиденко. Нам надзвичайно приємно було отримати подарунок від мисткині – неймовірну світлину із серії «Світанки війни», яка завжди надихатиме з надією зустрічати кожен схід життєствердного сонця.

 

 

25 вересня відбувся заключний етап обласного Громадського діалогу «Бібліотека і громада: співпраця в реаліях воєнного стану». Підвести своєрідні підсумки, поділитися досвідом і наболілим у нашу книгозбірню прибули представники найактивніших, найкреативніших публічних бібліотек територіальних громад.

До учасників зібрання зі словами вітання із прийдешнім професійним святом звернулася заступник начальника Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації Людмила Товстопят. Людмила Миколаївна наголосила, що є громади, у яких добре усвідомлюють значення бібліотек і всіляко їх підтримують. Тож побажала й іншим такого розуміння, співпраці, адже завдяки діалогу можна вирішити чимало проблем. Нині бібліотеки, на думку пані Людмили, значно розширили свою роль – стали волонтерськими центрами, осередками відновлення ментального здоров’я, популяризації української мови та книги.

Директор ОУНБ імені Тараса Шевченка Людмила Дядик виступила із доповіддю «Долаючи виклики – служимо суспільству» про діяльність закладів під час війни. Людмила Дмитрівна також розповіла про свою участь як переможця Лідерського гранту на 2023 рік від Міжнародного федерації бібліотечних асоціацій і установ IFLA ( WLIC 2023) у 88-й Генеральній конференції та асамблеї, що відбулася в м. Роттердамі (Нідерланди).

Досвідом роботи в умовах воєнного стану, із внутрішньо переміщеними особами, історіями волонтерства і співпраці із владою поділилися керівники книгозбірень області: директор Смілянської МЦБС Ірина Огус, директор Черкаської МЦБС Олена Шор, керівник Публічної бібліотеки Чорнобаївської територіальної громади Валентина Олійник, директор Публічної бібліотеки Іркліївської ТГ Валентина Колєснікова, директор Публічної бібліотеки Чигиринської міської ради Олена Блага, директор ПБ Корсунь-Шевченківської міської ради Валентина Шкребтій.

Підсумком Громадського діалогу, який відбувся в різних куточках Черкащини й завершився в Черкаській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка, стало прийняття резолюції. А заключним акордом – вітання із професійним святом. Директор ОУНБ імені Тараса Шевченка Людмила Дядик подякувала колегам за роботу, небайдужість до справи життя і людей, за те, що вміють працювати за будь-яких умов, та вручила подяки КЗ «Обласна універсальна наукова бібліотека імені Тараса Шевченка» Черкаської обласної ради й ГО «Черкаське обласне відділення Української бібліотечної асоціації».

 

 

Цього ж дня працівники відділу соціокультурної діяльності, реклами та PR провели детективний квест «Таємниця козацької шаблі». Це був драйв в очах учнів міської ЗОШ I–III ст. №4, хвиля емоцій та незабутніх вражень.

Ведучі заходу, бібліотекарки Наталія Шишкова та Валентина Величко, ознайомили дітлахів із правилами та умовами гри-пошуку, у ході якої учасники квесту поділилися на команди «Кмітливих» та «Допитливих», отримали маршрут та розпочали пошуки зниклого таємничого скарбу. Юні детективи успішно впоралися із завданнями на всіх локаціях, адже, розгадуючи цікаві загадки та головоломки, продемонстрували справжні знання, проявили кмітливість, ерудицію, логіку. І наприкінці детективної подорожі, подолавши надзвичайно складний лабіринт, знайшли загублений скарб – козацьку шаблю.

Команда переможців була нагороджена грамотою, а на завершення юні детективи ознайомилися із книжковою виставкою «Детективні історії: обирай книгу на свій смак» та отримали солодкі подарунки.

Гра пройшла захопливо й атмосферно, святковий квест залишив у школярів чудові враження про бібліотеку, і вже найближчим часом вони завітають до нас як читачі та назавжди стануть нашими друзями.

 

 

Чудовим продовженням комплексу заходів стало відкриття персональної виставки робіт художниці-ілюстраторки Наталії Клочкової «Життя у творчості і творчість у житті», яку організували працівники відділу документів з економічних, технічних та сільськогосподарських наук. Виставка пані Наталі – яскраве свідчення того, що в образотворче мистецтво України прийшла унікальна майстриня. Зі слів пані Наталії, любов до малювання з’явилася ще в ранньому дитинстві й назавжди стала її покликанням: спочатку художня школа, далі – факультет графіки в Київському інституті, пізніше – плідна праця з відомими видавництвами.

Неймовірні враження на присутніх справили графічні малюнки до повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків», чудові ілюстрації до дитячих книжок, адже, за словами художниці, у її душі живе дитина, тому завжди присутній простір для фантазій. Окрім ілюстрацій, гідні уваги й акварельні роботи авторки.

Щирі, теплі слова захоплення, підтримки, подяки звучали від батьків мисткині, друзів: керівниці бібліосалону «Черкаські посиденьки» в бібліотеці на Чорновола Алли Боровик, письменниці Наталі Лапіної, казкарки Анни Григорович, поетів Валерія Власюка, Ганни Клименко-Синьоок і Лідії Костиркіної, художниць Ірини Мершаленко та Ольги Курської, майстринь Ніни Пащенко й Валентини Нестеренко, провідної бібліотекарки ЦМБ ім. Лесі Українки Лілії Гаврилюк, директорки ОУНБ імені Тараса Шевченка Людмили Дядик та завідувачки відділу мистецтв Наталії Ребякової.

 

 

28 вересня заступник начальника Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації Людмила Товстопят привітала колектив Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка із Всеукраїнським днем бібліотек. Пані Людмила подякувала працівникам закладу за плідну творчу працю на бібліотечній ниві та побажала професійної наснаги, креативних ідей і якнайшвидшої Перемоги.

Почесними грамотами за сумлінну працю та значний внесок у розвиток бібліотечної справи від Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА були нагороджені завідувачка редакційно-видавничого сектору Ольга Дяглюк, провідний бібліотекар науково-методичного відділу Оксана Лось, бібліотекар I категорії сектору обліку користувачів Ната Марченко та бібліотекар I категорії відділу документів іноземними мовами Юлія Дзюра.

Привітали колектив зі святом та побажали процвітання, творчих успіхів, невичерпної енергії директор закладу Людмила Дядик, заступник директора з наукової роботи Клавдія Бугаєнко та голова профспілкового комітету Валентина Величко.

 

 

Тиждень напередодні Всеукраїнського дня бібліотек для відділу літератури іноземними мовами видався насиченим подіями. Всеукраїнський день бібліотек, День працівників освіти та День перекладача цьогоріч відзначали майже в один день. Ці дати безпосередньо стосуються головних напрямків роботи відділу, тому до нас завітали друзі та партнери із Черкаського бізнес-коледжу та міської ЗОШ І–ІІІ ст. № 18, щоб привітати бібліотекарів та взяти участь у заходах: турнірі ерудитів «Що ми не знали про бібліотеки» для учнів п’ятого класу ЗОШ І–ІІІ ст. № 18, презентації відділу для студентів бізнес-коледжу «Знайома незнайомка», турнірі знавців історії «Козацькому роду нема переводу» (в рамках Дня козацтва).

На студентів-першокурсників Черкаського бізнес-коледжу чекало не лише знайомство з відділом, його ресурсами та можливостями, а й цікаве спілкування з носієм мови Кепом Хенслі.

 

 

28 вересня у відділі документів з гуманітарних та природничих наук відбулася літературна година «Поезія молодих». Силу поетичного слова, своє бачення подій сьогодення представили на розсуд слухачів молоді талановиті поети Черкащини. Своє тепло й любов дарували гостям заходу Оксана Галаєва – поетеса, літературознавиця, яка презентувала колективну поетичну збірку «Слово від серця»; Ганна Клименко-Синьоок – поетеса, педагогиня, перекладачка, критикиня, яка ділилася своїми останніми поезіями; Анастасія Харенко, Аліна Здор, Марина Індуктна, Ольга Сизова – молоді поетки, які натхненно читали власні вірші та розповідали про себе і свою творчість.

У невимушеній, камерній атмосфері звучали вірші, сповнені любові, мрій та віри в подолання «темряви», перемоги добра над злом від надзвичайно талановитих, щирих, емоційних студентів Черкаського музичного фахового коледжу ім. С.С. Гулака-Артемовського, які були гостями зустрічі.

Щемливо й ніжно, натхненно й урочисто лунала поезія молодих: у залі панувала душевна атмосфера, усі присутні замислювалися над кожною прочитаною поезією, проживали кожен вірш. Цей захід подарував присутнім неймовірний запал та заряд натхнення. Він надовго запам’ятається учасникам і глядачам, адже поезія здатна відволікати нас від нашого болючого сьогодення, від буденності та допоможе занурюватися у світ прекрасного. Слова вдячності та захоплення молоді висловила письменниця Наталя Лапіна. Прекрасним доповненням зустрічі стала книжкова виставка «Все, що душа довірила словам».

 

 

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек відбулася презентація нової художньої експозиції «Володимир Савченко. Живопис». Митця привітали з новою персональною виставкою виконуюча обов’язки голови творчої спілки «Черкаська обласна організація Національної спілки художників України» Лариса Шейх-Афоніна, директор Черкаського художнього музею Ольга Гладун, заслужений художник Україні Максим Гладько, заступник директора ОУНБ імені Тараса Шевченка Клавдія Бугаєнко. На адресу художника прозвучало багато теплих слів та побажань, адже його роботи з цікавими живописними фактурами зачарували учасників заходу.

Виставка діятиме протягом жовтня, тож у всіх шанувальників мистецтва є нагода насолодитися картинами Володимира Савченка.

 

 

Цьогоріч ми вдруге поспіль відзначаємо Всеукраїнський день бібліотек в умовах воєнного стану. Протягом цього часу заклади стали точкою опори, місцем сили, простором для спільнодії. Сьогодні кожний орієнтований на Перемогу, і бібліотеки не є винятком. Працюють професійно та відповідально, тримають інформаційний фронт.

Із нагоди цієї дати працівники відділу наукової інформації та бібліографії підготували відеопрезентацію «Сучасна бібліотека – більше ніж книгозбірня: врятуймо зруйновані бібліотеки»! Вона вражає, надихає, завдає болю і вселяє віру, спонукає пишатися своїм незламним народом.

 

 

Години спілкування з бібліотекарем «Серед повені книг» працівників відділу абонемента вийшли далеко за межі первісного задуму. Їм завжди є чим поділитися зі своїми користувачами, а коли відчуваєш спраглу цікавість, любов до літератури, то очікуваний монолог перетворюється на жвавий діалог. 28 вересня бібліотекарі на базі виїзного абонемента працювали з колективом Головного управління статистики у Черкаській області, а 30 вересня активно спілкувалися з користувачами сімейного абонемента, внутрішньо переміщеними особами – із дітьми й молоддю, дорослими й читачами поважного віку. Розповідали про новинки, цікавилися вподобаннями, аби враховувати їх під час комплектування фондів. Було тепло, по-родинному, адже працівники бібліотеки щиро люблять справу свого життя, для них це не просто професійні обов’язки, а поклик душі й бажання серця …

 

 

Промайнув насичений подіями тиждень. Він став по-справжньому радісним, адже Всеукраїнський день бібліотек – свято не лише бібліотечних працівників, а й усіх, хто щиро любить книгу, тонко відчуває атмосферу закладу, знаходиться із нами на одній хвилі захоплення та любові. Колектив Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка вдячний всім, хто завітав до нас на бібліогостини, за теплі слова, побажання, подарунки й розуміння важливості нашої роботи.