«Бібліотечна справа Черкащини: від першоджерел до сьогодення» – науково-практична конференція

2-3 квітня в Черкаській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Бібліотечна справа Черкащини: від першоджерел до сьогодення», присвячена 70-річчю утворення Черкаської області, 125-й річниці з часу заснування першої публічної бібліотеки у м. Черкаси та 70-річчю, відколи вона набула статусу обласного закладу, 70-річчю обласної бібліотеки для дітей.

Колективи бібліотек-ювілярів привітали та вручили почесні нагороди заступник голови Черкаської обласної військової адміністрації Олександр Шамрай, перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко, начальник Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Шабатін, начальниця управління культури Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Валентина Шепецька.

 

 

Вітання з ювілеєм прозвучали по відеозв’язку від Олега Сербіна, директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого; Оксани Бруй, президентки Української бібліотечної асоціації; Юлії Госарт, професорки Школи інформації державного університету м. Сан-Хосе (США); студентів та отця Кирила, професора університету Лойола Мерімаунт, теолога.

Щирі, задушевні слова на адресу ювілярів звучали від друзів, партнерів, науковців, краєзнавців, письменників, митців, представників інших закладів культури.

 

 

Родзинкою заходу стала відеопрезентація про історію розвитку та сьогодення одного з найкращих закладів культури Черкащини.

Для гостей у вестибюлі бібліотеки було розгорнуто виставку-експозицію «Черкаська ОУНБ імені Тараса Шевченка: 125 років визнання та перетворень задля громади», а відділи обслуговування представили свої найкращі, сучасні видання з фондів.

 

 

Пленарне засідання науково-практичної конференції «Бібліотечна справа Черкащини: від першоджерел до сьогодення» розпочалося з доповіді директорки ОУНБ Людмили Дядик «Історичні аспекти та сучасні вектори діяльності Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка». Про 70-річний досвід роботи обласної бібліотеки для дітей йшлося у виступі директорки обласної бібліотеки для дітей Лідії Ушакової.

В. о. директора обласної бібліотеки для юнацтва Федір Пилипенко визначив основні трансформаційні напрямки роботи з юнацтвом і молоддю під час війни. Про дослідження історії бібліотечної справи на Черкащині, розвиток друкованого слова, видатних діячів у галузі бібліотекознавства та бібліографії було заслухано ряд виступів: Валентина Лазуренка, проректора з гуманітарно-виховних питань, професора кафедри історії та права Черкаського державного технологічного університету, голови обласної організації Національної спілки краєзнавців України; Клавдії Бугаєнко, заступниці з наукової роботи ОУНБ імені Тараса Шевченка; Григорія Голиша, кандидата історичних наук, директора наукової бібліотеки ім. Михайла Максимовича Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, Тетяни Кравченко, директорки бібліотеки Уманського національного університету садівництва, та інших.

3 квітня науково-практична конференція «Бібліотечна справа Черкащини: від першоджерел до сьогодення» продовжила свою роботу за участю публічних бібліотек територіальних громад Черкащини. Методичне забезпечення діяльності бібліотек області під час воєнного стану висвітлила Наталія Вітавська, завідувачка науково-методичним відділу ОУНБ імені Тараса Шевченка. Своїм досвідом роботи щодо проєктної діяльності, співпраці з органами влади, збереження та популяризації історико-культурного надбання краю, креативних форм роботи з дітьми під час війни ділилися директорки публічних бібліотек Валентина Олійник, Лариса Гора, Майя Колесник, Валентина Шкребтій та Світлана Слодзик.

 

 

За результатами конференції вийде збірник матеріалів, який буде оприлюднено на офіційному сайті Черкаської ОУНБ імені Тараса Шевченка.