«Бібліотека і книга в контексті часу» – XIV Всеукраїнська науково-практична конференція

24–25 квітня в Києві відбулася XIV Всеукраїнська науково-практична конференція «Бібліотека і книга в контексті часу». Тема року – «Пріоритети українських бібліотек у воєнний та повоєнний час». Організатором потужного заходу стала Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України та ВГО Українська бібліотечна асоціація.

 

 

В сьогоднішніх умовах воєнного стану та постійної агресії з боку росії бібліотеки відіграють надзвичайно важливу роль щодо захисту української культури та національної ідентичності. Тож на форумі було заслухано ряд доповідей та відео-презентацій про діяльність обласних наукових бібліотек України: «Актуальні питання державної бібліотечної політики», «Публічні бібліотеки: можливі сценарії їх повоєнного розвитку», «Оцифрування та онлайн-удоступнення бібліотечних колекцій. Досвід в Україні», «Електронні книги в бібліотеках України», «Міжнародна співпраця як важливий чинник захисту культурної спадщини України в умовах агресії рф проти України» та інші.

 

 

Своїми досягненнями та досвідом роботи в сучасних умовах ділилися директори та завідувачі відділів обласних бібліотек. Зокрема, директорка КЗ «Обласна універсальна наукова бібліотека імені Тараса Шевченка» Черкаської обласної ради Людмила Дядик на паралельному онлайн-заході розповіла про налагодження міжнародної співпраці під час повномасштабного вторгнення рф з метою збереження книжкової спадщини під час війни. Бібліотека отримала значну підтримку з боку своїх партнерів Школи інформації Державного університету м. Сан-Хосе (США) та європейської волонтерської ініціативи SUCHO, розпочала роботу над оцифруванням фондів.

 

 

Вдячні за організацію та проведення таких вкрай потрібних в наш нелегкий час заходів, які дають можливість ділитися досвідом, набувати нових знань, розширювати межі діяльності бібліотек.

 

 

 

Тримаймо культурний тил! Разом до ПЕРЕМОГИ!