Черкаській області – 70: онлайн-марафон

7 січня 2024 року Черкаській області виповнилося 70 років. Із часу утворення вона переживала стрімкі економічні злети, була епіцентром значущих суспільних подій, наша земля народжувала справжніх героїв, імена яких назавжди закарбовано в анналах історії… Із нагоди поважної дати заступник голови Черкаської обласної військової адміністрації Олександр Шамрай, управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОВА, Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців України ініціювали проведення онлайн-марафону в Черкаській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка. До зустрічі долучилися очільники сучасних районів, керівники історико-культурних заповідників і публічних бібліотек територіальних громад, краєзнавці та інші відомі люди.

 

 

Під час виступу заступник голови ОВА Олександр Шамрай наголосив, що ювілей Черкащини – чудова нагода проаналізувати історію, посилити роботу з виховання патріотизму, відповідальності за рідний край та Україну, готовності захищати територіальну цілісність держави.

Обговорили найсуттєвіші зміни в економіці, гуманітарній сфері, назвали імена воїнів, які боронять суверенітет України, людей, які в наш нелегкий час організовують виробництво, не оминули увагою волонтерську діяльність, допомогу ЗСУ, реалізацію програм підтримки населення.

Під час онлайн-марафону відбулася презентація видань, присвячених славній даті нашого краю. Перший заступник голови обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Василь Мельниченко представив журнал «Краєзнавство Черкащини», а директор Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка Людмила Дядик та укладачка Людмила Демченко – бібліографічний покажчик «Наймолодша в Україні».

Щемким і водночас піднесеним став момент, коли до всіх черкащан онлайн звернувся герой журнальної публікації – учитель Чигиринського ліцею № 2, Почесний краєзнавець України Олег Кравченко, який сьогодні на фронті мужньо протистоїть ворогам. Він запевнив, що воїни ЗСУ докладуть усіх зусиль, щоб відстояти свободу й незалежність України, подякував землякам за підтримку і заявив, що перемога буде на боці справедливості.

Наше місце сили – Черкащина! Вона дає енергію життя, народжує мужніх і мудрих людей, котрі щохвилини пишуть історію України. Ми надихаємося, припадаємо до древніх джерел духовності, набираємося снаги від традицій і впевнено дивимося в майбутнє – незборимі та єдині!