«Федір Кричевський: майстер у часі» – книжково-ілюстративна виставка

«Федір Кричевський: майстер у часі» – книжково-ілюстративна виставка з такою назвою діє у відділі мистецтв Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка. Вона присвячена 145-річчю від дня народження митця.

«Рід Кричевських належить до відомих українських мистецьких династій, творчість яких була спрямована на збагачення національних традицій…Та де б не жили і де б не працювали Кричевські, вони скрізь залишалися національними майстрами, глибоко закоріненими в українські художні традиції» (В. В. Рубан-Кравченко).

Федір Григорович Кричевський (1879–1947) – видатний живописець і педагог, зробив великий внесок у розвиток українського мистецтва XX століття. Серед його творів – чудові портрети: «Беатріче», «Портрет Л. Я. Старицької на золотому тлі», «Жіночі профілі», «Т. Г. Шевченко», «Автопортрет у білому кожусі» та інші.

Український побут, чудові народні обряди та одяг захоплювали художника протягом життя: живописне полотно «Наречена», картина «Довбуш», славетний триптих «Життя»…

Федір Кричевський стояв біля витоків створення Української Академії мистецтва, займався педагогічною діяльністю. «Як у художній творчості, так і в педагогічній роботі він був справді національний художник», – згадувала Тетяна Яблонська.

Різноманітні аспекти творчості талановитого художника представлено на книжково-ілюстративній виставці «Федір Кричевський: майстер у часі». Мистецькі альбоми, монографії, періодичні видання, спогади, світлини, зібрання з колекції Національного художнього музею широко розкривають творчість Федора Григоровича.