«Феномен Марії Приймаченко» – книжково-ілюстративна виставка

 

Живопис Марії Примаченко – це свято в царстві
краси, материнська мова нашої культури.

В. Касіян

 

До 115-річчя від дня народження народної художниці Марії Приймаченко (Примаченко) у відділі мистецтв Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Феномен Марії Приймаченко».

Ім’я мисткині внесено до «Всесвітньої енциклопедії наївного мистецтва», вона прославила Україну своїми неймовірними творами, що підкорили світ: фантастичні, химерні звірі та птахи, добрі та яскраві, наділені людськими рисами. А сама художниця була простою жінкою, народилася та все життя прожила в маленькому селі Болотня на Київщині.

 

 

Знаковою подією для Марії Оксентіївни стало запрошення до експериментальних майстерень при Київському державному музеї, де вона навчалася разом з Т. Патою, П. Власенко, іншими народними майстрами. Саме тоді, на Всеукраїнській виставці народного мистецтва, експонували її малюнки «Звірі з Болотні». «То добрі квіти і добрі звірі, вони мають собі свій світ, їх ще козак Мамай пустив на волю, і тепер їм треба людей від зла обороняти», – відзначала М. Приймаченко. Із того часу її твори успішно виставляли у Варшаві, Софії, на міжнародній виставці в Парижі. У 1960–1965 рр. мисткиня створила цикл декоративних розписів «Людям на радість» («Сонях», «Голуб на калині», «Синій вазон з квітами», «Ведмідь на пасіці») та була удостоєна звання лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка. У цих роботах – роздуми про життя, радість буття, велич і красу природи.

Ім’я та творчість Марії Оксентіївни набули світового визнання. Виставки її робіт проходять не тільки в музеях України, а й подорожують світом, зачаровують публіку Німеччини, Італії, Швейцарії, США, Канади.

На книжково-ілюстративній виставці «Феномен Марії Приймаченко» представлено книги, статті з періодики, мистецькі альбоми, спогади та світлини, які розкривають дивовижний світ образів талановитої художниці.