«Між авангардом і традицією» – книжкова виставка

До 150 річчя від дня народження Василя Григоровича Кричевського у відділі мистецтв Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка діє книжково-ілюстративна виставка «Між авангардом і традицією».

У сузір’ї корифеїв української культури і художньої освіти ХХ сторіччя Василеві Григоровичу Кричевському належіть визначне місце. Про його значення влучно сказав Святослав Гординський: «Якщо уявити собі мистецтво якогось народу, як храм, що опирається на колони, то, власне, однією з таких колон українського мистецтва був Василь Григорович Кричевський». Багатогранністю свого таланту він нагадував митців Ренесансу: видатний архітектор, засновник і перший ректор Української академії мистецтв, автор дизайну національного герба України, творець стилю українського модерна в архітектурі, самобутній живописець ліричного «українського імпресіонізму», перший художник кіно, тонкий знавець української етнографії.

Варто зазначити, що українське народне мистецтво переосмислювалося в його роботах, які стали взірцем гармонійного поєднання традиції та авангарду. Серед них – архітектурні шедеври Кричевського: окраса Полтави – Будинок Полтавського губернського земства (нині краєзнавчий музей) – перший і найвиразніший зразок українського модерна, Опішнянський гончарний пункт Полтавського губернського земства (нині єдиний в Україні музей мистецької династії Кричевських), Будинок меморіального музею Т. Г. Шевченка на Тарасовій горі у Каневі та багато інших.

Книжково-ілюстративна виставка «Між авангардом і традицією» – про життєвий та творчий шлях родоначальника потужної мистецької династії, художника універсального таланту, одного з великих Майстрів XX століття. Серед матеріалів – книги, журнальні публікації, текстові праці художника, архівні світлини, фотографії архітектурних шедеврів, кольорові репродукції живописних творів, численні орнаментальні композиції.