«Музичні обрії Якова Степового» – книжкова виставка

До 140-річчя від дня народження Я. Степового у відділі мистецтв Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка розгорнуто книжкову виставку «Музичні обрії Якова Степового».

Яків Степанович Степовий (Якименко) – визначний український композитор, педагог, громадський діяч (1883–1921), уся творчість якого проникнута національним українським етносом. Викладав у Київській консерваторії, працював у різних сферах музичного життя. З ініціативи митця в 1920 році розпочалися виступи першого Державного струнного квартету.

Серед творів Степового-композитора – романси та пісні на слова Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка (вокальний цикл «Барвінки»), ліричний цикл «Пісні настрою» на вірші Олександра Олеся, хорові та фортепіанні твори, дитяча пісенна збірка «Проліски». Якова Степановича справедливо вважають справжнім майстром ліричної інструментальної мініатюри, саме він започаткував в Україні жанр прелюда. Звертаючись до образу Т.Г. Шевченка, композитор написав насичений пафосом проникливий «Прелюд пам’яті Тараса Шевченка», який став шедевром фортепіанної музики.

«Усі твори Якова Степового пройняті такою щирістю, таким чистим і свіжим повітрям, що вони завжди знаходять дорогу до серця слухача» – відзначала музикознавець Тамара Шеффер.

На книжковій виставці «Музичні обрії Якова Степового» представлено книги, монографії, журнальні публікації, світлини про життя і творчість композитора, нотні видання, які розкривають національний характер та мелодичне багатство музики Якова Степановича.