Наші дарувальники в лютому 2024 року


«Подарунок бібліотеці від Олександра Шамрая»

З нагоди Міжнародного дня дарування книг заступник голови Черкаської ОВА, кандидат історичних наук, Почесний краєзнавець України Олександр Григорович Шамрай подарував Черкаській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка цінні краєзнавчі видання з власної бібліотеки. Олександр Григорович наголосив про важливість читання, популяризацію краєзнавчої та історичної літератури, яка сприяє відродженню духовності, історичної пам’яті, формуванню любові до рідного краю. Особливе місце серед подарованих книг займає окреме видання соціально-історичної поеми «Гайдамаки» Тараса Шевченка, що й до сьогодні відлунює грізні події Коліївщини. Видання ілюстроване видатним українським художником Опанасом Сластіоном, а текст твору англійською мовою допоможе іноземним читачам ознайомитися з поезією Великого Кобзаря та збагатитися знаннями про певний період в історії України.

Щиро дякуємо Олександру Григоровичу за таку добру ініціативу, адже подаровані книги неодмінно займуть гідне місце в фондах нашої бібліотеки.

 

 

 

«Подарунок від Тетяни Нераденко»

І знову приємний сюрприз для Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка та публічних бібліотек територіальних громад Черкащини. Ми отримали чудовий подарунок від педагогині, археологині, краєзнавиці пані Тетяни Нераденко – монографію «Археологія Черкащини: польова, друкована, музейна, пам’яткоохоронна, навчальна, туристична».

Цінність видання полягає в комплексному дослідженні археології Черкащини, яке включає шість напрямків: польову археологію, що вивчає історію польового дослідження краю; друковану археологію, до якої належить вивчення результатів польового дослідження та їх публікації у фахових виданнях; музейну археологію, яка висвітлює історію виникнення, розвитку та сучасний стан археологічних колекцій та експозицій; пам’яткоохоронну археологію, завданням якої є збереження археологічних пам’яток шляхом пошуку, обстеження та дослідження; навчальну археологію, яка розглядає історію виникнення та розвитку археології України та Черкащини як навчальної дисципліни; туристичну археологію, яка має на меті організацію культурно-просвітницької роботи в галузі археології шляхом проведення туристичних подорожей та екскурсій.

Ця потужна монографія стане відкриттям для археологів, істориків, краєзнавців, викладачів та всіх, хто цікавиться археологічним минулим, давньою історією та культурою Черкаського краю.

Тож щиро дякуємо пані Тетяні за таку чудову ініціативу й бажаємо нових творчих проєктів та цікавих видань.

 

 

 

«Подарунок бібліотеці від родини Прилуцьких»

14 лютого – це не лише День закоханих, а й Міжнародний день дарування книг. Із цієї нагоди відділ документів іноземними мовами отримав подарунок від черкаських видавців, партнерів і просто хороших друзів – родини Прилуцьких. Цікавою для читачів буде книга із захоплюючої та успішної серії Алана Аксельрода «Справжня історія» – «The Real History of the Cold War: A New Look at the Past». Це новий погляд на минуле, події Холодної війни. Вона захопить усіх, хто любить історію і прагне глибше зануритися в події. А для любителів подорожей та пізнання світу стане цікавим альбом «Bydgoszcz...od świtu do świtu».

Тож запрошуємо всіх охочих долучитися до читання та вивчення іноземних мов разом із нами!