«Непереможні Символи державні: Гімн» – День Державного Гімну України

10 березня в нашій країні відзначають День Державного Гімну. Пісенний символ України – це символ волелюбності і незламності її народу! Це душа української нації. Свято було започатковано 7 грудня 2021 року Кабінетом Міністрів України в пам’ять першого офіційного виконання патріотичної пісні «Ще не вмерла України і слава, і воля…». Подія відбулася в Перемишлі (тепер територія Польщі) 10 березня 1865 року в роковини смерті Кобзаря.

 

 

З нагоди державного свята в Черкаській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка була проведена презентація проекту «Символіка України крізь портал часу», а саме: двох відеороликів проекту, які присвячені гімну: «Павло Чубинський: віщі слова» та «Михайло Вербицький: крила музики».

 

 

За роки незалежності можна було чути думки, що слова гімну застарілі, не відповідають сучасним реаліям. Проводилися навіть конкурси на кращий текст гімну. Та тільки з початком повномасштабної російсько-української війни стало зрозумілим, що слова українського гімну не тільки символічні, а й пророчі… Вони єднають сучасників з борцями за свободу минулих століть. 

Всі бажаючі також зможуть переглянути відеоролики «Непереможні Символи державні: Гімн» за посиланнями: