«Слов’янська ідентичність у вимірах історичної пам’яті українців» – круглий стіл

8 травня до Дня слов’янської писемності та культури у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбувся круглий стіл «Слов’янська ідентичність у вимірах історичної пам’яті українців», співорганізаторами якого були Черкаська обласна універсальна наукова бібліотека імені Тараса Шевченка, Черкаський обласний краєзнавчий музей, Свято-Троїцький Православний собор Черкаської єпархії Православної церкви України за участю студентів і викладачів університету. Модераторка засідання – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики ЧНУ імені Богдана Хмельницького Галина Кочерга наголосила, що захід спрямований на виховання почуття глибокої любові до мови, свого роду, рідної землі та ознайомлення з історією виникнення та розвитку слов’янської писемності.

З вітальними словами до гостей зустрічі звернулися ректор ЧНУ імені Богдана Хмельницького, доктор економічних наук, професор Олександр Черевко; митрополит Черкаський і Чигиринський, голова Синодального управління військового духовенства Владика Іоан; священник храму Святих Рівноапостольних Кирила і Мефодія Черкаської єпархії ПЦУ отець Ігор. Про значення слов’янської писемності та культури у збереженні історичної пам’яті українського народу зазначили у своїх виступах директорка ННІ української філології та соціальних комунікацій ЧНУ імені Богдана Хмельницького, доцентка Оксана Іванченко та завідувачка кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики ЧНУ імені Богдана Хмельницького, докторка філологічних наук, професорка Людмила Шитик.

Далі учасники зібрання репрезентували доповіді за тематикою заходу. Зі своїми презентаціями «Творці слов’янської писемності», «Українська культура в контексті слов’янських культур», «Видатні черкащани, які зробили значний внесок у розвиток і популяризацію української культури», виступили і завідувачки відділів нашої бібліотеки Світлана Сивак, Наталія Ребякова та Оксана Писанко.

Засідання круглого столу пройшло цікаво та інформативно в дружній і теплій атмосфері однодумців.