Творча зустріч з Валерієм Маснюком

12 липня в Черкаській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка в клубі зустрічей «БібліоГІСТЬ» шанувальники щирого поетичного слова мали можливість поспілкуватися з Валерієм Левковичем Маснюком – великим шанувальником та популяризатором української мови, автором чотирьох видань книг «Вузлики на пам’ять», веселі та дотепні вірші яких спрямовані на очищення української мови від суржика.

Та нова книжечка «Московити, вашу мать..», присвячена пам’яті побратима автора – Павла Собка, видана коштом ще одного його товариша Ярослава Коваленка у видавництві Юлії Чабаненко, яку презентував Валерій Левкович – інша. Звичайно, автор аж ніяк не відмовився від свого головного жанру – вузликів, але, як говорив незабутній Максим Рильський, нове життя нового прагне слова, тож у влучних рядках пан Валерій нещадно та глумливо висміює рашистів. Нові вузлики насичені відвертою зневагою та люттю до ворога й непохитною вірою в Перемогу українського народу.

Презентація перетворилася на неповторне дійство, оскільки читання поезій органічно перепліталося з виступами талановитих друзів Валерія Маснюка: Миколи Берези, небайдужого українця, закоханого в поезію, Василя Вермана, поета, музиканта й барда, Сабіни, викладачки вокалу й натхненної популяризаторки української пісні, і танцюристів Валерія Гудзенка та Лідії Павлюк. Це було не лише свято патріотичної поезії, а справжнього просвітництва, адже зверталися до історичних подій різних епох, згадували визначні постаті України та повсякчас переконувалися у важливості спілкування, знання української мови, бо ж «вражою мовою говорить або ворог, або його раб».

Черкаська ОУНБ імені Тараса Шевченка об’єднує особистостей, які своїми переконаннями, творами, принциповою державницькою позицією, власним прикладом спонукають до зміни світогляду, до самоідентифікації як українців. Ми щиро вдячні Валерію Маснюку за нову збірку та неперевершене спілкування. Зичимо й надалі творити, надихати, ділитися мудрістю і зустрічатися з вдячними читачами.