Участь представників місцевої влади в Національному тижні читання 2023

7 грудня в рамках Національного тижня читання до Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка на обговорення важливості та необхідності формування звички та потреби у читанні українців, які є складовою гуманітарної безпеки України, про краєзнавчі дослідження рідного краю, які є невід’ємною частиною національно-патріотичного виховання та популяризації літератури українською мовою завітали заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Шамрай, заступниця начальника Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації Людмила Товстоп’ят, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Валентин Лазуренко та Почесний краєзнавець України Василь Мельниченко.

 

 

У фокусі цьогорічного тижня читання є постать Миколи Хвильового, ювілей якого українці відзначатимуть 13 грудня. Пан Валентин Лазуренко зачитав уривок з полемічного трактату Миколи Хвильового «Україна чи Малоросія?». І хоча цей твір був написаний сто років тому, вже тоді в ньому відчувалися заклики не захоплюватися російською літературою, а знати і розуміти європейську літературу та попри все творити свою самобутню і ні на що не схожу літературу. «Тільки з такою літературою ми будемо цікаві світові», – вважав поет Розстріляного Відродження.

 

 

Під час зустрічі гості ознайомилися з новими книгами, які бібліотека отримала за Програмою поповнення бібліотечних фондів у Черкаській області на 2018–2023 роки. Це патріотичні книги, видання з психології, історії мистецтва, краєзнавства, техніки, науково-популярна література, зарубіжні бестселери українською мовою і не менш гідні твори сучасних українських авторів, навчальні книги та посібники.

Тож читаймо українські книги, адже вони сприяють єднанню нашого народу, формують нашу ідентичність та зберігають культурно-мовну спадщину держави.