Зустріч в бібліотеці з Генеральним Консулом Республіки Польща в Україні паном Яцеком Цезари Гоцловським

19 квітня в Черкаській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулася непересічна подія – ми мали за честь зустрічати Генерального Консула Республіки Польща в Україні пана Яцека Цезари Гоцловського. Цей захід – ще один крок до пізнання та популяризації культурної спадщини Польщі, а також втілення та реалізація проєкту «Польська полиця в Україні», ініційованого Міністерством культури і національної спадщини Республіки Польща та Міністерством культури та інформаційної політики України, в рамках якого наша бібліотека отримала книги польських авторів, перекладені українською мовою.

Зустріч відбулася у змішаному форматі та стала відкритою платформою для обміну думками про тісні, багатовікові українсько-польські відносини.

 

 

Під час заходу директорка Черкаської ОУНБ імені Тараса Шевченка Людмила Дядик відзначила тісну співпрацю та багаторічну дружбу бібліотеки з Польським культурним центром імені Кароля Шимановського в Черкасах.

Із вітальним словом та щирою подякою польському народу за велику й неоціненну допомогу Україні до гостей заходу звернулася заступниця начальника відділу Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації Людмила Товстопят.

Саме завдяки подвижництву Голови правління «Польського культурного центру імені Кароля Шимановського» Геннадія Лінєвича, відбулася ця знакова подія. Пан Геннадій зазначив, що саме така тісна співпраця є чудовою можливістю для вивчення польської мови, культури та історії.

Про заходи з популяризації польської культури, літературу в фонді бібліотеки, проведення щорічних польських народових читань розповіла гостям завідувачка відділу документів іноземними мовами Олена Гаркуша.

До зустрічі з відеозверненням долучилася пані Наталя Прухняк – вчителька з Польщі, яка навчає польської мови членів польської громади Черкащини та учнів Першої міської гімназії Черкас.

Про особливе значення проєкту «Польська полиця в Україні» розповів генеральний консул пан Яцек Цезари Гоцловський. Ця започаткована ініціатива – хороша нагода для українських читачів дізнатися більше про культуру та літературу Польщі, країни, яка створює сотні українських поличок в бібліотеках, а також переклала низку українських авторів польською мовою.

На знак продовження співпраці між Черкаською обласною універсальною науковою бібліотекою імені Тараса Шевченка та Польським культурним центром імені Кароля Шимановського було підписано Меморандум.

Родзинкою заходу стало декламування віршів польською мовою молоддю з польської спільноти Черкащини.

На завершення зустрічі відбувся обмін подарунками між українською та польською сторонами.