«Бібліотек@ – світ твоїх можливостей» – калейдоскоп заходів

30 вересня традиційно відзначають Всеукраїнський день бібліотек. Кожного року він стає незабутнім та особливим, адже працівникам Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка приємно не лише самим отримувати вітання, а й готувати сюрпризи-цікавинки для користувачів всіх категорій.
Із 23 по 30 вересня у наших стінах вирувало життя, адже щодня відбувалися заходи, об’єднані назвою «Бібліотек@ – світ твоїх можливостей».

 


 

Зміст

1. «Оживи слово» – квест до Всеукраїнського дня бібліотек
2. «Таємниці козацької шаблі» – детективний квест
3. «Пізнаючи книгу – пізнаєш світ» – вікторина для дітей
4. «Краща сільська бібліотека» – підсумки обласного заочного конкурсу сільських бібліотек
5. «Серед повені книг» – виїзна година з бібліотекарем
6. «Клубок добра» – майстерклас із виготовлення теплих речей для воїнів ЗСУ
7. «Reading Club», «Movie Club» – засідання клубів з вивчення англійської мови
8. «Осіннє рандеву з Тамілою Чупак» – літературно-мистецька зустріч
9. На підтримку бібліотек, що пoстраждали від воєнних дій
10. Привітання колективу з Всеукраїнським днем бібліотек

 


 

«Оживи слово» – квест до Всеукраїнського дня бібліотек

Працівники відділу соціокультурної діяльності, реклами та PR креативили разом з учнівською молоддю, запалюючи дитячі серця цікавістю до світу книг. Для учнів 3-І класу ЗОШ I–III ст. № 3 провели квест «Оживи слово». Юні шукачі пригод успішно впорались із завданнями на всіх локаціях, адже, розгадуючи цікаві загадки та головоломки, продемонстрували справжні знання, проявили кмітливість, ерудицію та логіку. І в кінці цікавої подорожі, подолавши надзвичайно складний лабіринт, оживили таке бажане для всіх нас слово – ПЕРЕМОГА!

 

 


 

«Таємниці козацької шаблі» – детективний квест

Для вихованців Черкаського міського Центру туризму, краєзнавства, екскурсії та спорту підготували детективний квест «Таємниці козацької шаблі». Діти із задоволенням та цікавістю шукали правильні відповіді на кожній із локацій гри, були уважними, натхненними, усміхненими та впевненими. А наприкінці детективної подорожі віднайшли загублений скарб – козацьку шаблю. 

 

 


 

«Пізнаючи книгу – пізнаєш світ» – вікторина для дітей

Учні 3-Б класу ЗОШ І–ІІІ ст. № 19 взяли участь у вікторині «Пізнаючи книгу – пізнаєш світ». Юні читачі завзято відповідали на запитання про тварин, рослини та навколишній світ, про значення книги в житті кожної людини. Дітвора отримала заряд бадьорості, позитивної енергії, а ще ознайомилася із захопливими книгами на виставці «Чарівний світ казок», які можна прочитати, завітавши у бібліотеку.

 

 


 

«Краща сільська бібліотека» – підсумки обласного заочного конкурсу сільських бібліотек

Символічним стало підведення підсумків обласного заочного конкурсу сільських бібліотек. «Краща сільська бібліотека», який проводився із травня по серпень 2024 р. Усього на розгляд компетентного журі було подано 33 проєкти.

Визначено четвірку переможців:

  • І місце – Хлистунівська сільська бібліотека №1 Хлистунівського ЦДК Городищенської міської ради;
  • ІІ місце – КЗ «Шрамківська публічна бібліотека»;
  • ІІІ місце – Новоміська БФ №1 Монастирищенської ПБ Монастирищенської міської ради та Костянтинівська сільська бібліотека Балаклеївської ТГ.

Спеціальні відзнаки отримають:

  • Летичівська БФ Монастирищенської ЦБ Монастирищенської міської ТГ – «За активну роботу закладу як волонтерського осередку»;
  • Білашківська СБФ Тальнівської міської ради – «За активну позицію у просуванні книги та читання в сільській громаді».

 

 


 

«Серед повені книг» – виїзна година з бібліотекарем

26 вересня працівники відділу абонемента Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка відвідали Обласне управління статистики й провели годину з бібліотекарем «Серед повені книг».
Читачі виїзного абонемента дізналися про видання, які надійшли до відділу останнім часом. Це і зарубіжна україномовна література, і книги сучасних українських авторів, і дитячі твори, і література в жанрі нонфікшн.

 

 


 

«Клубок добра» – майстерклас із виготовлення теплих речей для воїнів ЗСУ

28 вересня у творчій майстерні «Клубок добра», що діє у відділі документів з економічних, технічних та сільськогосподарських наук, відбувся майстерклас із виготовлення теплих речей для воїнів ЗСУ.

 

 


 

«Reading Club», «Movie Club» – засідання клубів з вивчення англійської мови

Неділя в бібліотеці стала не лише релаксуючою, а й цікавою. У цьому переконались відвідувачі клубів у відділі документів іноземними мовами. На засіданні Reading Club клубівці поринули в таємниці стародавніх бібліотек світу. Учасники захоплено читали про Александрійську бібліотеку, що була справжнім інтелектуальним центром античності, та бібліотеку Ашшурбаніпала, яка зберігала тисячі табличок із клинописом. Ці надзвичайні історії пробудили бажання дізнаватися більше про стародавні цивілізації, які цінували знання понад усе.

А потім на Movie Club відвідувачі мали змогу переглянути захопливу кінострічку «Державні таємниці».

 

 


 

«Осіннє рандеву з Тамілою Чупак» – літературно-мистецька зустріч

30 вересня у відділі документів з гуманітарних та природничих наук відбулася літературно-мистецька зустріч «Осіннє рандеву з Тамілою Чупак». Студенти-філологи Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького із захопленням слухали пані Тамілу, яка душевно оповідала про неймовірні моменти з біографії, про невипадкові збіги й деталі, які вплинули на її музичну, літературну та краєзнавчу діяльність, розповідала історії написання своїх творів, читала вірші, ділилася творчими планами на майбутнє.

 

 


 

На підтримку бібліотек, що постраждали від воєнних дій

Під час повномасштабної війни в Україні, за даними Міністерства культури й інформаційної політики від 25 січня 2024 року, зруйнувано або знищено майже 700 бібліотек. До професійного свята працівники Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка презентували вірш черкаської поетеси Тамари Грель, який написаний на підтримку закладів, що постраждали від воєнних дій.

 

 


 

Привітання колективу з Всеукраїнським днем бібліотек

Традиційно наші користувачі мали змогу доторкнутися до прекрасного – у вестибюлі приковувала погляди художня виставка Лариси Шейх-Афоніної.

 

 


 

Протягом тижня активно проводили екскурсії бібліотекою. Черкащани, які завітали до нас уперше, стали учасниками святкової акції «Стань читачем бібліотеки!», скориставшись можливістю безкоштовного оформлення реєстраційних документів.

А ще Черкаська обласна універсальна наукова бібліотека імені Тараса Шевченка отримувала приємні сюрпризи – чимало літератури поповнило фонд закладу завдяки акції «Подаруй книгу бібліотеці!».
Заключним акордом стало безпосереднє відзначення Всеукраїнського дня бібліотек. 30 вересня звучали чудові та щирі слова привітань, приємною несподіванкою для багатьох стало вручення нагород. Почесну грамоту Черкаської обласної військової адміністрації отримала головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності, реклами та PR Наталія Шишкова, почесні грамоти управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА – ؘпровідні бібліотекарі Євгенія Ігнатенко (відділ абонемента), Надія Струкова (відділ документів з гуманітарних та природничих наук), Оксана Крамар (відділ краєзнавства), головний бібліотекар цього ж відділу Вікторія Калюжко, бібліотекарі І категорії Оксана Єгізарян (відділ мистецтв) та Любов Дерав’янко (сектор обліку користувачів).

Нині бібліотека є дійсно світом можливостей для кожного. Працівники Черкаської ОУНБ відзначили професійне свято натхненно, активно, із запалом енергії. Адже не лише приймали вітання та подарунки, а й розділили піднесення Всеукраїнського дня бібліотек з іншими: спілкувалися з відданими користувачами, приймали у свою велику родину нових читачів, зберігали традиції та запроваджували нові – і все це з вірою в переможний мир, який обов’язково буде в Україні.